Vili Haapasaari

"Omistautuneet tekijät"

Konsultointi on asiakkaalle usein henkilökohtainen kokemus, missä edustajaksi palkattu henkilö huolehtii tilaajan eduista. Konsultointi työnä on asiantuntemuksen välittämistä eteenpäin.

 

Asiantuntemus koostuu koulutuksesta sekä kokemuksesta, mikä muotoutuu näkemykseksi.

 

Koemme, että asiantuntijuutta edellyttävässä työssä henkilö itse on ensisijaisesti keskiössä, missä henkilö toimii tilaajan edustajana noudattaen työnkuvan velvoitteita ja soveltaen näkemystään. Tästä syystä näemme, että tarinalla on iso merkitys kyseisen henkilön näkemyksen muodostumiseen. Siksi kerromme oman tarinamme.

Tarinamme

"Minusta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää"

 

Rakennusala ei koskaan vetänyt minua erityisesti puoleensa. Ei, vaikka isäni oli työskennellyt koko elämänsä rakennusalalla. Kävi silti niin, että viisilapsisen perheen pojista kaikki päätyivät rakennusalalle - myös minä.

 

Ensimmäinen työ rakennusalalta avautui maalarina vuonna 2008, mihin jäin oppisopimukseen. Maalarintyö opetti minulle kaksi tärkeää asiaa: Miten töitä tehdään ja minkälainen on työntekijöiden näkökulma työmaalla. Lisäksi huomasin, että tämä työ ei tuntunut omalta, joten päätin kouluttautua insinööriksi.

 

Valmistumisen jälkeen päädyin sattuman kautta työnjohtajaksi julkisivu-urakoitsijalle. Tämä työ opetti minulle motivaation merkityksen työssä, sekä kaikki tärkeät taidot ja tiedot niin itsestäni kuin rakennusalalla työskentelystä. Pidin tästä työstä, mutta useista syistä se ei silti tuntunut omalta.

 

Rakennustöiden valvojaksi päästyäni ymmärsin lopulta, mitä olin odottanut työltä. Vaikka kaikki aikaisemmat tekemäni työt ovat tärkeitä töitä itsessään, ei mikään tuntunut yhtä motivoivalta ja kiinnostavalta, kuin valvojana toimiminen. Tuntui, että kyseessä on enemmän elämäntapa kuin normaali työ. 

 

Noin 10 vuoden työkokemus korjausrakentamisen alalta opetti, että nautin suuresti tästä työstä ja sen tuomista haasteista. On ehkä kornia sanoa rakastavansa omaa työtänsä. Kanssani töitä tekevät usein huomaavat, että suoritan työtäni aktiivisuudella ja omistautuen. Koen, että pystyn hyödyntämään tätä intohimoa eniten yrittäjänä.

 

Olen lopulta ryhtynyt tähän mielelläni - Vaikka minusta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää.

Toni Järviölä

"Vihdoin saan toteuttaa itseäni yrittäjänä"

 

Työurani alkoi 16-vuotiaana ja kesälomat kuluivat siivous- ja leipomoalalla. Innokkaana ja oma-aloitteisena oppijana huomasin työllistyväni ympärivuotisesti. Työntekeminen kiinnosti lukio-opintoja enemmän, eikä tulevaisuuden suunnitelmat olleet vielä selvillä.

 

Toimistokalustealalle päädyin lukion ja armeijan jälkeen, jossa pääsin kehittymään ja oppimaan. Tiiviissä työyhteisössä näin, mitä yrittäjyys voi olla ja ensimmäistä kertaa aloin haaveilemaan yrittäjyydestä. 10 toimistokalusteuravuoden jälkeen oli aika pohtia uusia mahdollisuuksia. Perhe oli kasvanut kahdella lapsella, joten oman yrityksen perustaminen tuntui riskialttiilta.

 

Kevät 2014 oli käänteentekevä ja hakeuduin opiskelemaan rakennusalaa ammattikorkeakouluun. Olin kiinnostunut alasta ja koulussa opittu vain vahvisti kiinnostusta; palo rakennusalaa kohtaan oli syttynyt. Motivaation kasvaessa päätin opiskelujen varhaisessa vaiheessa hakeutua työharjoitteluun. Harjoittelupaikka löytyi korjausrakentamisen asiantuntijapalveluita tarjoavasta Helsingin Seudun Suunnittelu- ja Rakennuttajapalvelu HSSR Oy:stä, ja harjoittelun kautta pääsin oppimaan ja näkemään, miten asiat sujuvat käytännössä.

 

Alan perusosaaminen tuli koulun kautta, mutta työskentely korjausrakentamisen ammattilaisten kanssa antoi osaamiselle uuden ulottuvuuden. Olin vasta-alkaja, mutta pyrin saamaan kaiken mahdollisen opin ja tiedon kokeneimmilta huippuosaajilta ja se tuotti tulosta; motivaationi huomattiin ja sain vaativampia työtehtäviä. Janosin samalla kuitnekin lisää ja kouluttauduin myös työnantajan tarjoamilla kursseilla. Olin täysin korjausrakentamisen pauloissa. 

 

Nyt yli viiden vuoden kuntotutkimus- ja suunnittelukokemuksen omaavana nautin edelleen päivittäisestä korjausrakentamisen tuomista haasteita ja mahdollisuuksista.

 

 Ahkeruus ja kova työnteko kannattaa - Vihdoin saan toteuttaa itseäni yrittäjänä.